Fiorentini - Penapis Coalescer

PIETRO FIORENTINI terlibat dalam kejuruteraan, reka bentuk dan pembuatan Peralatan dan Pakej Industri Minyak & Gas untuk penyaringan dan pemisahan.
Fiorentini_penapis_coalescence


• penutupan cepat membuka
• pemisah gas / cecair (jenis baling-baling atau demister)
•penapis gas dan penapis pemisah
• penapis proses cecair, 'coalescers'
• penangkap slug /Gendang K.O
• pemisah ujian dan pengeluaran
Biasanya semua adalah pakej yang dipasang skid untuk memudahkan penghantaran dan pemasangan di lokasi.

Pemisah penapis digunakan untuk mengeluarkan zarah pepejal dan cecair dalam gas, sesuai untuk semua gas dan gas tidak menghakis lain.

Fungsinya:-

--Spesifikasi reka bentuk: ASME VIII DIVI
-- Sudut tegak/melintang 
-- Kecekapan tinggi                                                                                                                                                                                -- penurunan tekanan rendah
-- Penyelenggaraan yang mudah

PENYATUAN

Ketegangan permukaan, yang memaksa titisan dan gelembung untuk mengambil dan mempertahankan bentuk sfera, juga menghalangi penyatuan mereka (penyatuan dua titisan menjadi lebih besar). Titisan yang lebih kecil lebih sukar untuk digabungkan.Titisan yang diturunkan tidak akan disatukan ke dalam fasa berterusan sekiranya tidak bergabung. Kehadiran bahan kimia tertentu akan melambatkan penyatuan dan boleh membentuk emulsi yang stabil.

Coalescence dapat dipercepatkan dengan adanya permukaan yang telah dipanjangkan (lebih baik jika dibasahi oleh fasa tersebar), dengan suhu tinggi, dengan adanya medan elektrostatik berdenyut kuat dengan penambahan bahan kimia surfaktan.                                                                                          Gelembung gas naik ke permukaan cecair.Apabila mereka sampai ke permukaan, lapisan cecair yang menyelimutkannya akan habis dan,apabila terlalu nipis,akan meletup sebagai semburan titisan cecair halus ke dalam fasa gas.

Ia hanya memerlukan beberapa saat untuk menghabiskan dan memecahkan filem. Dengan cecair likat dan kehadiran bahan kimia tertentu, masa ini akan menjadi lebih lama dan gelembung gas dapat berkumpul di atas permukaan minyak dan akan membentuk busa permukaan yang ringan tetapi tebal yang dapat diangkat dan dimasukkan kembali oleh aliran gas.