Apa itu LNG?

LNG bermaksud Gas Asli Cecair dan seperti namanya, gas asli tradisional ini telah disejukkan dalam keadaan titik pencairan (di bawah suhu -161 darjah Celcius).

Gas asli cecair ini tidak berbau, tidak berwarna, tidak menghakis, dan tidak beracun. Ia juga jauh lebih padat daripada gas asli gas. Sebenarnya, proses penyejukan ini mengecilkan jumlah gas sebanyak 600 kali, menjadikannya lebih mudah dan selamat untuk disimpan dan dihantar. Pengurangan jumlah yang besar menjadikan LNG jauh lebih cekap untuk mengangkut dan disimpan daripada gas asli biasa. Dalam keadaan cair, LNG tidak akan mencucuh - berkat suhu yang sangat rendah).
Saiz LNG

Pengembangan LNG

Kenapa LNG?

Gas Asli Cecair sangat efisien untuk diangkut. Ini memudahkan untuk pemasangan gas asli yang tidak tersedia infrastruktur seperti saluran paip, produk mereka boleh dipulihkan dan diangkut melalui kapal tangki.

Kapal tangki LNG juga sangat selamat. Sebenarnya, dianggarkan kapal tangki Gas Asli Cecair telah berlayar lebih dari 100 juta batu tanpa satu kemalangan besar atau kematian yang berlaku di atas kapal; walaupun, terdapat beberapa kemalangan di darat di lokasi. Walaupun begitu, LNG tidak mudah terbakar dan tidak boleh meletup sebagai cecair.

LNG mempunyai kesan persekitaran yang rendah pembakarannya kerana ia adalah bahan bakar fosil paling bersih dan tidak mengeluarkan jelaga, habuk atau asap. Ia juga menghasilkan 30% lebih sedikit karbon dioksida dan hampir tidak ada pelepasan sulfur dioksida (SO2) yang merosakkan alam sekitar.

Kenapa LNG?


Proses LNG
Ini adalah proses utama yang terlibat dalam pembekalan LNG:

1. Loji Pencairan

Gas asli diangkut melalui saluran paip dari ladang gas asli ke loji pencairan yang biasanya terletak berhampiran pelabuhan. Gas ini disejukkan hingga -161 darjah Celsius dan pada saat itu ia menjadi cecair dan disimpan di dalam tangki bertebat yang direka khas agar tetap sejuk sehingga siap untuk dihantar.


Pengeluaran dan Pengangkutan Gas Asli untuk dirawat
Pengeluaran dan Pengangkutan Gas Asli untuk dirawat

2. Pengangkutan dan Penyimpanan

Dari loji LNG, gas asli cecair dipompa melalui sistem saluran paip kriogenik yang menyerap haba dari gas asli ke pembawa LNG berlubang dua. Pengangkut ini dirancang untuk bertindak seperti termos, menjaga LNG sejuk dan meminimumkan penyejatan LNG semasa pelayarannya.

Proses Pencairan
Proses Pencairan

3. Pembentukan Semula LNG

Apabila pembawa LNG sampai ke tempat tujuannya, LNG dipam ke dalam tangki kriogenik darat yang bertebat. Apabila diperlukan, LNG dipanaskan di kilang regasifikasi untuk mengubahnya menjadi keadaan gas dan disampaikan melalui saluran paip kepada pelanggan kediaman, komersial dan industri sebagai gas asli.

Menerima dan Melaras Semula
Menerima dan Melaras Semula


Perbezaan LNG, CNG dan LPG

LNG CNG LPG
Komposisi Methane Methane Propane dan Butane
Jenis simpanan Tangki Tekanan Rendah Dinding Berkembar Tangki Tekanan Tinggi Tangki Tekanan Rendah
Had mudah terbakar 5 -15% 5 -15% 2-9.5% 
Tahap Fizikal Cecair Wap Cecair